Epleys manøver
Epleys manøver er den mest brukte behandlingen for krystallsyken i bakre buegang, og Rulle manøveren blir brukt for krystallsyken i horisontal buegang.
Målet med manøveren er å flytte krystallene vekk fra buegangen og tilbake til sitt oprinnelssested (Utriculus).
Pasienter med krystallsyke blir loset gjennom flere spesifikke hode- og kroppbevegelser, for å flytte krystallene ut fra den påvirkede buegangen. Noen ganger kan behandler riste forsiktig på pasientens hode eller bruke et vibrasjonsapparat for å påvirke krystallenes vandring.
Reposisjonerings-behandling av krystallsyke kan om klinisk indikert, gjøres to ganger på samme konsultasjon, men som regel er det nok med en. Gjennomsnittlig er det tilstrekkelig med 2-4 påfølgende behandlinger.
Etter behandling av krystallsyken
Etter behandling av krystallsyken får pasienten beskjed om å unngå bevegelser med hodet som kan framprovosere symptomene igjen. Det anbefales å ligge med hodet høyt de første dagene etter behandling, for å minske sjansene for at krystallene igjen skal komme på avveie.
Alle krystallsyke-pasienter får hjemmeøvelsen Brandt-Darroff, etter at det ikke lenger kan framprovoseres noen nystagmus – dvs. ingen krystaller i buegangen. Denne øvelsen gis for å “rekalibrere” buegangen. Krystaller i buegangen forårsaker feil signaler fra denne, og de områdene i hjernen hvor dette tolkes blir forandret. Det er derfor fordelaktig med øvelser, slik at nervesystemet så raskt som mulig kan komme tilbake til sin normale funksjon.
Krystallsyke, som på fagspråk heter BPPV, er et problem som påvirker det indre øret (balanseorganet).
Symptomene er gjentatte episoder med svimmelhet, framprovosert av forskjellige hodebevegelser eller stillinger.
Viktig med rask behandling av krystallsyke
Om pasienten har kommet raskt til behandling, vil de nevrologiske konsekvensene av krystallsyken ikke være betydelig. Etter en kort periode med rehabiliterende øvelser vil pasienten kunne leve som normalt.
Om plagene fra krystallsyken har foregått over tid – dvs. at feilinformasjon har bombardert deler av nervesystemet – vil det kreve en noe mer spesifikk nevrologisk opptrening. Tidsaspekt og resultat vil være avhengig av grad av nevrologiske forandringer.
Tilbakefall av krystallsyke
Tilbakefall av krystallsyke forekommer relativt hyppig. Det er noe over 50% sannsynelighet for tilbakefall etter en episode med krystallsyke. Det er derfor større sjanse for en som har hatt krystallsyke å få det igjen – sammenliknet med sjansen for at en som ikke har hatt det, skal få det.
Anbefalingen om å ta hjemmeøvelsen Brandt-Darrof, regelmessig, jeg anbefaler 1x/uke, kan ikke understrekes godt nok.
Ved tilbakefall av krystallsyke anbefales det på det sterkeste å ta kontakt med behandler så raskt som mulig.
Krystaller på avveie påvirker nervesystemet negativt, og kan på kort sikt føre til kraftig ubehag, økt sjanse for fall – og på lang sikt kan feilinformasjonen føre til permanente balanseproblemer.
Konklusjon
Krystallsyke er ganske vanlig og kommer til å bli vanligere pga. at befolkningens alder øker. Krystallsyke kan føre til alt fra mildt ubehag til invalidiserende svimmelhet. Den kan massivt påvirke balansen, øke sansynligheten for fall med de komplikasjoner dette kan ha – eller den kan “bare” gi en ustøhet eller en ikke-definerbar ørhet.
Heldigvis er krystallsyke en tilstand som ved riktig diagnose og behandling lett kan kureres.
Fordelen hos oss er at pasienten kommer raskt til behandling. Vi har utstyr og kompetanse til å stille riktig diagnose, slik at behandling kommer i gang umiddelbart – alt på et og samme sted.
- Tidlig diagnosering
- Korrekt behandling
- Effektiv rehabilitering
- Raskt tilbake til livet
Hørt på klinikken
”En befrielse å få hjelp!” – Mann, 82
”Endelig en som forstod problemet og kunne hjelpe…” – Kvinne, 76Nei krystallsykebehandling er ikke farlig. Behandlingen er stort sett rent mekanisk. Som å riste en sten ut av skoen. Når riktig diagnose er stilt er det som oftest en smal sak å få ledet krystallene tilbake til der de hører hjemme. Den eneste utfordringen jeg har er om pasienten har betydelig slitasje eller spasmer i nakken. For å få buegangene i riktig posisjon er jeg helt avhengig av at pasienten kan vri hodet 45* til siden og at når jeg legger de ned, tåler de at hodet havner nedenfor madrassnivå. Jeg tester alltid om pasienten klarer manøveren før den utføres. Om de ikke klarer dette er det den eneste gangen jeg henviser videre til TRV-stol behandling.
All krystallsyken behandling og da spesielt når en behandler den eldre populasjonen vil det være en liten fare for at komplikasjoner skal skje. Ved en grundig sykehistorie og undersøkelse - hvor det fokuseres nøye på hjerte og slag indikatorer- vil faren ved behandling være stort sett null. Det er ingen klare kontraindikasjoner på behandling av krystallsyke. Noen høyst få pasienter kan slite med å gjennomføre behandlingen. Det være seg pasienter som er sykelig overvektige eller er paralysert eller har bevegelse utfordringer som hindrer manøveren. Har de slike utfordringer kan noen henvises til TRV- stol behandling. Dette er veldig sjelden så 99%+ av mine pasienter blir enkelt behandlet.
Etter en undersøkelse med påfølgende behandling / reposisjonering kan du forvente at du blir litt sliten. En del av testene som gjøres kan for noen være lett belastende, men for de fleste vil dette ikke være noe problem. Veldig mange føler en lettelse rett etter, spesielt de som har gått med krystallene en periode. For de fleste vil en ikke kjenne noen umiddelbar forandring. Alle pasienter blir anbefalt å ta det med ro etter behandling krystallsyken dvs. ikke bevege vesentlig på hodet. Det anbefales å gå som om en har en bok på hodet, Dette for å unngå at krystallene på nytt havner på feil sted. Det anbefales også at pasienten sitter i sengen og sover om natten fram til neste behandling. Dette igjen for å minske sjansen for at krystallene havner i buegangen igjen. Om pasienten har gått i flere måneder/år med krystaller på avveie kan noen pasienter oppleve en øket følelse av ubalanse i nøytral posisjon etter krystallsyken behandling. Krystaller som havner i en buegang skaper en feilstimulering av nervesystemet og hjernen må kompensere for dette. Etter en periode har hjernen “vendt” seg til denne feilinformasjonen. Når jeg fjerner krystallene vil noen pasienter føle at de mangler noe dvs. den tilvendte feilinformasjonene må rekompenseres for. Dette er en av grunnene til at jeg gir rehabiliterende øvelser, for at hjernen skal rekalibreres til den nye riktige innputten.
I mine øyne er det noen helt vesentlige verktøy en trenger for på en grundig og profesjonell måte undersøke, behandle og rehabiliter pasienter med svimmelhet generelt og krystallsyke spesielt. Det viktigste verktøyet ut over kunnskap er de infrarøde brillene. Uten disse er det vanskelig å sette rett diagnose og derved vanskelig å gi korrekt krystallsyken behandling. Når det gjelder TRV-stolen/Epleys-stol eller krystallsyke-stolen er den ikke et vesentlig behandlingsverktøy for meg. Jeg kan stort sett behandle 99% av mine svimmelhets pasienter uten at denne stolen er nødvendig. Det er bare ved helt spesielle forutsetninger hvor en slik stol savnes og i slike tilfeller henviser jeg til en klinikk hvor slikt utstyr finnes. De kasus hvor dette må gjøres er pasienter med ekstremt nedsatt bevegelighet i nakken, dvs hvor de stort sett ikke kan se opp eller se ned og hvor høyre og venstre bevegelse er mindre enn 30-40 grader. En annen pasientgruppe hvor konvensjonell behandling ikke strekker til er slagpasienter med betydelig lammelser eller ryggmargsskadede hvor det å snu seg på en benk er umulig.
Her er svaret et uavkortet NEI!
Har en først fått krystaller på avveie er det utelukkende en reposisjoneringsmanøver som er den rette behandlingen. Når det er sagt viser forsking at D vitaminer kan ha en positiv virkning på tilbakefallsfrekvensen. En artikkel fra Journal of Neurology (august 2020) viser at pasienter som fikk Vitamin D hadde en statistisk signifikant reduksjon i antall tilbakefall etter tidligere anfall av krystallsyke. Ved tilbakevendende krystallsyke tester jeg for D-vitamin nivå for å finne eller utelukke mulig vitaminmangel og for ved mangel å sikrere kunne anbefale dosering. Etter noen få måneder på D vitamin tilskudd retestes pasienten og videre anbefalinger vurderes. Det er veldig viktig at ved retest så må pasienten kutte ut tilskudd 1 uke før blodprøven tas. Dette vil gi et bedre bilde av d-vitaminnivået i kroppen og ikke bare hva pasienten har fått i seg den dagen prøven tas.