Svimmelhet oppstår når en av disse tre – kroppsbevissthet, syn eller balanseorgan fungerer feil. Da blir det en «mismatch» i hjernen, og ustøhet, svimmelhet eller vertigo oppstår.
Svimmelhet kan i noen tilfeller også komme som et resultat av at det er svakheter eller feilfunksjon i de områdene av hjernen (og hjernestammen) som har med tolkning og integrering av balanse-informasjon å gjøre.
Det er klart oftest balanseorganet som svikter, og som derfor er den hyppigste årsaken til svimmelhet.
Balanseorganet
Balanseorganet eller likevekts-organet ligger inni vårt indre øre, godt beskyttet i hjerneskallen. Den består av to enheter – en på hver side. Hver enhet inneholder en geléplate og 3 bueganger (væskefylte hulrom).
Geléplatene heter otolitter og det er her krystallene befinner seg. De har som oppgave å vekte ned geléplaten slik at den blir passe tung – og slik at når du beveger deg, henger den litt igjen og du opplever bevegelse.
Buegangene er som væskefylte ballonger. Ved bevegelse av hodet vil “ballongen” flytte seg og vesken inni vil henge litt etter pga. treghet. Dette gjør at hårcellene blir bøyd og vi opplever spinn / rotasjon.
«Hva er årsaken til at jeg er svimmel når jeg snur meg i senga? Hvis det er krystallsyke – kan det behandles?»
Årsaker til akutt svimmelhet
Det er flere områder i nervesystemet som kan gi akutt svimmelhet og årsakene til plagene kan være mange. Det klart vanligste, og den som er lettest å kurere er Krystallsyken (BPPV).
Andre årsaker til svimmelhet kan være:
Virus på balansenerven (vestibularisnevritt)
Dette er forårsaket av en betennelse eller irritasjon på nerven som sender balanse-informasjon fra indre øret og inn i hjernen. Denne kan som ved krystallsyke gi kraftig svimmelhet og nystagmus, men er vanligvis mindre påvirket av bevegelse. Pasienten er også ofte konstant svimmel selv om noen stillinger kan avlaste noe. Kan vare opp til 72 timer.
Behandling for vestibularisnevritt er de første 72 timene Stemeteil- som kan minske noe de akutte symptomene og få pasienten igjennom den mest intense fasen. Kortison innen de første 72 timene har også vist seg å kunne begrense noe av skaden, men det er vanligst med en vent og se holdning. Etter den akutte fasen er over er det viktig å få en vurdering for å se etter eventuelle “etterdønninger” Det vil si om det har blitt en ubalanse etter den massive feilstimuleringen som en slik irritasjon kan gi. Opptrening med vestibulær rehabilitering er ofte påkrevd og kan tidvis være en lang og slitsom prosess.
Nakke-svimmelhet
Denne type svimmelhet har kiropraktorer behandlet med godt resultat i mange år. Her har feilfunksjon i nakken gjort at kroppsfølelses-informasjon ikke tolkes korrekt av hjernen og dette fører til en «mismatch» av hva balanseorganet, øyne og kropp oppfatter – og kan lede til svimmelhet.
Kiropraktoren vil etter å ha utelukket andre årsaker funksjons vurdere bevegelsen i de forskjellige leddene i nakken. Ofte er denne svimmelheten forårsaket av en leddfunksjonsforstyrrelse øverst i nakken. Det er det området i nakken med mest bevegelsesfølere og som derfor har den største påvirkningen på likevekt og balanse.
Vestibulær migrene
Klassisk migrene-symptomer er hodepine med eller uten synsforstyrrelser. Ved Vestibulær migrene kan det eneste symptomet være akutt opplevd svimmelhet, med eller uten synsforstyrrelser og med eller uten hodepine. Ca. 30 % av de med klassisk migrene kan oppleve svimmelhet. Diagnosen stilles ved å utelukke andre sykdomsprosesser, tidligere historie av migrene eller familiære migrene-historikk.
Behandlingen av denne pasientgruppen vil være avhengig hvor årsaken til migreneproblemene sitter, varighet og kompleksitet er avhengig av årsaksmekanisme og hvor lenge problemet har stått. Her vil det som regel være behov for en fullstendig nevrologisk undersøkelse hvor de forskjellige områdene i nervesystemet evalueres for funksjon og motstandskraft. Når de utsatte områdene er identifisert vil en personlig tilrettelagt behandling begynnes og et spesifikt nevrologisk opptreningsprogram vil forsterke behandlingseffekten.
Hjernerystelse
Ved hjernerystelse med mulig påfølgende senskader (post commotio), er svimmelhet og balanseproblemer et svært vanlig symptom. Det er ofte sentrale balansetolkende strukturer som blir skadet i dette tilfellet. Grunnet hodets plassering på nakken og hodets runde form, gir ofte slag mot hodet en rotasjonsbevegelse som skaper strekk på områder hvor balanse og stabilitet tolkes. Dette kan føre til forskjellige grader av svimmelhet.
Dette er ofte kompliserte kasus da hodetraume kan gi skader på vidt forskjellige steder og ingen to er like. Her undersøker jeg øyefunksjon veldig nøye da dette ofte ligger som et problem i bunnen hos denne pasientgruppen. Det vil her ofte jobbes mye med øye-trening og øye hode koordinasjon.
Hjerneslag
Blødninger eller blodpropper i områder eller i årer som har med balansen å gjøre, er ikke uvanlig. Om en får symptomer som svimmelhet, kvalme og andre nevrologiske symptomer som nummenhet i ansikt, lepper, fingre eller tær – og mister evnen til å prate eller forstå, skal 113 ringes umiddelbart.
Mal de Debarquement
Dette er følelsen av å fortsatt være på båt etter at man har kommet i land. Denne følelsen trenger ikke ha båttur som foranledning. En del pasienter får dette etter lengre ubehandlede episoder med svimmelhet. Her er det en sentral kompenserings-mekanisme som har gått litt i stå.
Denne pasientgruppen er ofte noe tidkrevende å få bra. Dette for det de ofte har gått med problemet over en tid og at det er de sentrale tolkende områdene hvor skaden sitter og nevrologisk rehabilitering er ofte en tidkrevende prosess. Her vil øye-balanseorgan koordinering være i fokus og flere spesifikke øvelser brukes for å samkjøre disse.
Ortostatisk hypotensjon – blodtrykksfall når man reiser seg opp
Blodtrykket vårt reguleres konstant, og mye av hjernekapasiteten til å få sendt blodet rundt dit det skal. Feilregulering av denne mekanismen kan gi svimmelhet eller en letthets-følelse i hodet når en reiser seg fort opp (nesten som om man skal besvime).
Her er det flere mekanismer som kan ligge til grunn. Da dette er et blodtilstrømnings problem må behandling og rehabilitering gjøres i små inkrementer. Det er veldig viktig å ikke overskride hva kroppen tåler for da vil på ny blodtilførselen bli påvirket.
Menières sykdom
Dette er en sykdoms-prosess hvor en membran i det indre øret – grunnet en svakhet – sprekker eller blir lekk. Dette medfører at en type væske havner der den ikke skal være og forårsaker en betennelse på balansenerven. Dette er en ganske uvanlig sykdom, men kan være veldig invalidiserende – spesielt i den akutte fasen.
Behandling her vil som ved vestibularisnevritt i førsteomgang være skadebegrensende. Stemetil kan gis i den akutte fasen for å begrense den sentrale påvirkning fra ubalansen som oppstår. Når den akutte fasen er over, vil en undersøkelse vurdere behovet for rehabilitering. Avhengig av skadeomfang og pasientens evne til å kompenser vil vestibulær rehabilitering iverksettes.
Fobisk postural vertigo
Dette er en følelse av svimmelhet og ubalanse hvor alle tester stort sett er normale. Det er en ikke uvanlig etterdønning etter anfall av akutt svimmelhet. Da balanse-systemet vårt er underbevisst styrt, merker vi ikke dette før det oppstår noe galt med det. Om man opplever akutt svimmelhet kan det for noen føles som at alle referansepunkter er snudd på hodet, og en kan utvikle en form for svimmelhets-angst som kan gi følelsen av svimmelhet uten årsak.
Dette er ofte en litt vanskelig pasientgruppe. Da det ved undersøkelse ofte ikke er noen klare svakheter eller ubalanser som kan behandles eller rehabiliteres. Ofte er en mer mental framgangsmåte å foretrekke. Jeg bruker en del visualisering og pusteteknikker. Om problemene er så store at mine teknikker ikke er tilstrekkelige henviser jeg ofte til lege eller psykolog.
Svimmelhet som resultat av medikament-bivirkning.
Med den økende bruken av medisiner i samfunnet, er svimmelhet grunnet medisiner en faktor som alltid må regnes med. Noen medisiner er ototoksiske (øregiftige) og kan kortsiktig eller permanent skade balanseorganet. Andre medisiner kan indirekte gi balanse-plager eller svimmelhet – herunder bla. kraftige smertestillende medisiner, blodtrykksmedisiner, betennelseshemmende medisiner eller cellegift.
Da jeg ikke har noen lovmessig kompetanse innen farmakologi og ikke har lov til å anbefale eller fraråde mine pasienter hva slags medisiner de tar henviser jeg disse pasienter til fastlegen for den akutte medisinale behandlingen. Når medisineringen er stabilisert kan jeg vurdere eventuelle ubalanser og behandle og/eller rehabilitere disse.